Behandelplan haartransplantatie

Een haartransplantatie is een behandeling waar vaak een langere beslissingsperiode aan vooraf gaat. Om de drempel te verlagen te vertellen we u hoe behandeling er doorgaans uitziet.

Vrijblijvend consult

Iedere behandeling start met een vrijblijvend consult. Tijdens dit consult bekijken we het gebied waar de haren moeten komen, en of het donorgebied voldoende haar bevat om te transplanteren. Bent u geschikt voor een haartransplantatie? Dan maken we een afspraak voor de behandeling.

De behandeling

Voordat de behandeling begint heeft u eerst een gesprek met de arts. Tijdens dit gesprek worden uw wensen nogmaals besproken. De medische gegevens worden met u doorgenomen en uw bloeddruk opgenomen. Na het gesprek mag u de medicatie innemen en wordt het donorgebied geschoren.

Na het scheren wordt het achterhoofd met meerdere prikjes verdoofd. Als de verdoving is ingewerkt zal de arts starten met het uitnemen van de haren. Het uitnemen gebeurt met een instrument wat over het stoppeltje wordt gezet. Vervolgens wordt de haar en haarzakje met een pincet eruit gehaald.

Zodra de haren zijn uitgnomen worden deze door de verpleegkundige gesorteerd. Haarzakjes worden gesorteerd op één, twee, drie, vier of vijf haren. Als alle benodigde haren zijn uitgenomen is er tijd voor een korte pauze.

Na de pauze tekent de haararts het "ontwerp" op uw hoofd. Gaat u akkoord met het ontwerp dan ondertekend u de definitieve overeenkomst. Hierna start de haartransplantatie arts met het terugplaatsen van de haren.

Voor het terugplaatsen van de haren wordt het hoofd opnieuw verdoofd. Het terugplaatsen doet de arts met een implanter, een instrument waar een hol naaldje uitkomt. De assistente schuift het haartje erin en de arts plaatst de haar in de goede groeirichting. Als alle haren zijn teruggeplaatst brengt de arts of assistente een bandage aan op het achterhoofd.

Is een haartransplantatie pijnlijk

De ervaring van onze cliënten is dat de transplantatie geen pijn doet. Na de behandeling kan een drukkend gevoel op het hoofd ontstaan. Eventuele napijn kan met paracetamol onderdrukt worden.

Nazorg

Na de behandeling bespreekt de arts met u het nazorg traject. Om de instructies later nog eens rustig door te nemen krijgt u de instructies op papier mee.

De aangebrachte bandage mag de volgende ochtend verwijderd worden. Het donorgebied mag daarna gewassen worden met een babyshampoo. Door het wassen kan het donorgebied een beetje gaan bloeden, maar dit is niet erg.

Het gebied waar de haren geplaatst zijn mag de eerste vier dagen niet gewassen en aangeraakt worden. Een shirt dat over het hoofd aangetrokken wordt kan de aangroei van de haren beperken. Daarom adviseren wij u deze eerste dagen een overhemd te dragen. In deze periode moeten de getransplanteerde haren ieder uur gesprayd worden met een Natriumchloride (NaCl) oplossing.